speelwijs vrij spel

Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn.(Loesje)

Als ouders vinden we het belangrijk dat onze kinderen zich goed kunnen ontwikkelen, sociaal vaardig zijn, fijn als ze goeie cito-scores halen, leuk meedoen op het sportveld en vooral heel gelukkig zijn. Hierdoor zitten we vaak boven op onze kinderen en hebben zij een druk programma met weinig tijd voor vrij spelen.

Denk jij dat je met je kind moet spelen, knutselen en ze naar zoveel mogelijk clubjes moet brengen, omdat dat goed voor hen is? Voel jij je schuldig of te kort schieten wanneer je dit niet doet? Lees dan snel verder waarom vrij spel     (ja precies, dat spel waar jij je niet mee hoeft te bemoeien) juist heel goed is voor de ontwikkeling van jonge kinderen!

Fantastisch toch, ouders die mee bouwen, klimmen en zandtaartjes bakken? Volgens Peter Gray, hoogleraar psychologie aan het Amerikaanse Boston College en schrijver van het  boek ‘Free to learn’ is dat niet het geval. Door de bemoeienis van ouders ontnemen we kinderen de kans om hun empatische vermogens te ontwikkelen.  Al spelend leren kinderen zelf oplossingen te bedenken, onderhandelen, zich te verplaatsen in een ander en het verwerken van emoties. Vrij spel is spel dat niet wordt gestimuleerd, gecorrigeerd of gestuurd door ouders. In vrij spel oefenen kinderen constant in sociaal gedrag, ze corrigeren elkaar waardoor kinderen bewust worden van hun gedrag en de gevolgen hiervan. Door je als ouder afzijdig te houden leren kinderen dat hun vriendjes zomaar kunnen afhaken als er geen ouder ingrijpt, dat betekent volgens Gray dat ze zelf moeten leren rekening met elkaar te houden. Ook wanneer kinderen alleen spelen is het niet altijd nodig dat ouders zich met het spel van kinderen bemoeien. Geef je kind ruimte en tijd en vertrouwen om zelf te kunnen ontdekken.

Dus verwen jezelf met een lekkere latte, plof neer op de bank met een lekker boek (ander onderwerp, maar zien lezen doet lezen) en laat de kinderen spelen.

Zo makkelijk? Nee, maar jij en kinderen kunnen dit leren.

– Speelt je kind niet vaak zelfstandig, begin dan met korte momentjes. Verwacht niet dat je kind direct een lange tijd zelf speelt. Hij zal wellicht moeten wennen aan het zelf oplossen en niet meteen aandacht te krijgen.

– Geef duidelijk aan dat jij ook even iets voor jezelf gaat doen.

– Geef kinderen de ruimte om zelf te kunnen ontdekken en nieuwsgierig te zijn.

– Er is niks mis met een beetje vervelen, leidt vaak tot de leukste ideeën.

– Zorg voor een fijne speelplek/hoek hebt waar kinderen veilig en zelfstandig kunnen spelen. * Binnenkort meer op deze blog over leerrijke speelplekken.

– Met tijd en geduld kom je een heel eind.

Fijn, als ouder hoef je je niet meer schuldig te voelen wanneer je kinderen af en toe ‘gewoon’ laat aanrommelen. Waarschijnlijk geniet je juist hierdoor nog meer van de momentjes met je kind, want qualitytime, echt verbinden met je kind is minstens zo belangrijk en fijn!

Have fun and don’t forget to play!loesje spelen

Meer lezen:

Trouw. ‘We ontnemen kinderen de kans zich zelf te ontdekken’

– Forbes. ‘Why Playful learning is the key to prosperity

– Peter Gray: ‘Free to learn’

– Sieneke Goorhuis-Brouwer: ‘Spelenderwijs’