Struikel je thuis over de blokken en auto’s in de woonkamer? Geen idee waar je met al dat speelgoed naar toe moet en wordt er nog wel echt gespeeld? Lees dan snel verder voor praktische tips voor een fijne speelhoek.

Om te beginnen is het van belang dat je het speelgoed eens goed onder loep neemt. Wat heb je in huis, is het spel compleet, de auto niet stuk? Zorg ervoor dat al het speelgoed bruikbaar is. Repareer kapotte dingen of doe ze weg en zorg voor compleet materiaal. Verdeel en sorteer het speelgoed en maak bakken of mandjes met speelgoed.IMG_1269 Dit maakt het een stuk overzichtelijker voor kinderen. Leer kinderen het speelgoed ook weer op te ruimen. Zo leren ze al jong en spelenderwijs de voordelen van organiseren. Ze vinden makkelijk hun speelgoed terug, hebben een beter overzicht en kunnen sneller, zelfstandig aan de slag. Daarbij leren kinderen verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen spulletjes. (lees hier de blog van Het Paarse Krijtje over kinderen begeleiden naar zelfstandigheid en het belang van verantwoordelijkheden)IMG_8804

Less is more. Ik moet toegeven, mijn kinderen komen aan speelgoed niets te kort. Wist ik het de eerste jaren tot 1 speelbak te beperken, inmiddels is dat toch wel anders. Het is geen nieuw gegeven dat kinderen creatiever en met een grotere concentratie spelen wanneer er minder keus is dan wanneer er een overvloed aan speelgoed (prikkels) is. Sommige kinderen vinden het moeilijk om te kiezen, andere kinderen spelen vluchtig, en er is minder ruimte voor hun eigen creativiteit. Daarom heb ik grote bakken aangeschaft waarin ik speelgoed opberg. Niet alles hoeft in de speelhoek te staan. Verdeel het speelgoed. Maak een selectie van verschillende soorten speelgoed en verwissel het zo nu en dan. Voor kinderen blijft het op die manier uitdagend en spannend.

IMG_1203Het ligt natuurlijk aan de ruimte die je tot je beschikking hebt, maar met een beetje creativiteit kun je overal een fijn plekje creëren. Kinderen vinden vaak rust als ze een eigen plekje hebben en leren daar ook zelfstandig te spelen. Zorg dat het speelgoed dat er staat goed zichtbaar is en makkelijk zelf te pakken. Een dichte kast staat misschien wel netter, maar een plank met een paar mandjes speelgoed nodigt meer uit tot spel. De Expedit kasten van de Ikea lenen zich hier heel erg goed voor. Je kunt ze op verschillende manieren neerzitten. Rechtop als kast of op de grond liggend zodat het ook als speeltafel kan functioneren (aanrader!). Heb je minder ruimte? Planken aan de muur doen het ook goed. Hang ze laag zodat kinderen er goed bij kunnen, de onderste plank kan ook gebruikt worden als speeltafel.

IMG_9226IMG_9197IMG_9509

Meer inspiratie voor speelhoeken vind je op Pinterest Speelwijs-speelhoek.