IMG_1218

Deze week  zijn de Nationale voorleesdagen begonnen. Een goed initiatief om stil te staan bij het belang van voorlezen. Gelukkig worden veel kinderen thuis, op de crèche en op school voorgelezen. Voorlezen is niet alleen heel fijn voor kinderen, het is ook nog eens van groot belang voor hun ontwikkeling. Het is een eerste kennismaking met geschreven taal, het vergroot hun woordenschat en draagt bij aan het taalgevoel. Voorlezen prikkelt de fantasie van kinderen en kinderen raken vertrouwd met taal, daarbij oefenen ze hun luistervaardigheden en leren kinderen zicht te concentreren. Er zijn veel boeken met thema’s die bijdragen aan de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen, zij kunnen zich door de verhalen beter in bepaalde situaties of personen inleven. Tot slot is het plezier dat kinderen aan voorlezen beleven de motivatie om uiteindelijk zelf te gaan lezen.

Met voorlezen kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Voor alle leeftijden zijn er boeken. Voor de aller kleinsten onder de 1 zijn er bijvoorbeeld knisperboekjes of voelboekjes. Ook de kartonnenboekjes zijn fijn om met baby’s te lezen. Ze kunnen zelf de pagina’s omslaan en plaatjes aanwijzen. Hun spanningsboog is vaak nog kort, maar ze beleven er veel plezier aan.

Kinderen tussen de 2 en 4 jaar zijn al toe aan korte verhaaltjes met eenvoudige teksten en met prenten. De boekjes van Nijntje en Kikker doen het hier altijd heel goed. Verhalen op rijm en met herhaling zijn ook heel fijn voor deze leeftijd.

Vanaf 4/5 jaar kunnen kinderen echt naar langere verhalen luisteren en zonder prenten. Dit neemt niet weg dat ook voor deze leeftijd prentenboek geweldig blijven.

Wanneer kinderen zelf gaan lezen blijft het fijn om voor te lezen, zolang kinderen genieten blijft het een heerlijk moment voor zowel de kinderen als de ouders, lekker blijven lezen dus!

Om kinderen in aanraking te laten komen met boeken is het van belang dat boeken zichtbaar aanwezig zijn. Maak bijvoorbeeld voor je kind de onderste plank van de boekenkast vrij voor zijn eigen boeken. Een eigen boekenkastje of een mandje met boeken is vaak heel leuk. Je kunt de boeken steeds verwisselen, bijvoorbeeld  door nu in de winter boeken met het thema winter uit te zoeken, dit houdt het spannend en uitdagend. Boekenplankjes zijn ook leuk om te maken. De kruidenrekjes en fotolijstplankjes van Ikea lenen zich hier heel goed voor en kosten niet veel.

IMG_1203IMG_1205IMG_1215

Het is ook fijn wanneer kinderen in huis een lekkere leesplek hebben, een eigen leeshoek. Een kleedje, kussens en goed licht maken het plezierig voor kinderen om helemaal op te gaan in een fijn boek. Overigens heeft bijvoorbeeld de bieb ook vaak op de kinderafdeling een fijne kinderleeshoek om samen te lezen en boeken uit te  zoeken.

IMG_1212IMG_1211IMG_1214

Voorleestips op de site van de Nationale voorleesdagen 2015

Veel leesplezier samen!