Bah, gatver!IMG_0464

Een grote eter is onze zoon niet, maar over het algemeen vindt hij de meeste dingen lekker. We eten bij ons thuis wat de pot schaft en dat varieert van super kindvriendelijk tot minder kindvriendelijk. We proeven alles onder het motto: Eten kun je leren waarderen.

Klinkt gezellig toch?!

Nou dat viel behoorlijk tegen. Zie je het voor je: Een kleuter die roept bah, gatver dat eet ik niet! 2 ouders die het eten bij hun kind naar binnen proberen te kijken en praten en zelfs dreigen met van alles en nog wat. Het duurde even voordat het tot mij doordrong dat dit niets (of vrijwel niets) met mijn liefdevol geprepareerde maaltijden te maken had. Wij waren een flinke strijd met onze zoon aangegaan en ik vroeg me af wat ik hier mee wilde bereiken. Ja, dat hij ging eten, maar toch niet op deze manier?

Soms vergeten wij als volwassen dat de dingen die voor ons volstrekt logisch zijn (nog) niet logisch zijn voor kinderen. En dus..uitleggen en als het lukt visueel ondersteunen. Door de visuele ondersteuning kunnen kinderen beter een beeld vormen.

Op een rustig moment (dus niet tijdens strijdlustige momenten aan tafel) heb ik mijn zoon gevraagd of hij wist waarom ik eigenlijk zo heel graag wil dat hij goed eet. ‘Dat is goed voor je en gezond’ zei hij. Ik wilde hem graag duidelijk maken dat hij het niet voor mij doet, maar voor zichzelf. Daarom legde ik hem uit over ons lichaam, hoe het werkt en wat we nodig hebben om gezond te kunnen groeien. Tijdens het uitleggen maakte we samen een mooie en overzichtelijke tekening over wat je op een dag eet om gezond te kunnen groeien. We zochten een goeie plek om de tekening op te hangen; bij de eettafel.  Goed zichtbaar, zodat hij bij het zien van de tekening aan het gesprek wordt herinnerd en fijn voor ons als ouders, bij het aanwijzen van de tekening weet onze zoon meteen wat we bedoelen. (*ipv tekenen kunnen je ook plaatjes knippen uit bv de Allerhande)IMG_0229

En echt, ik stond versteld hoe dit simpele gesprek voor een grote verandering heeft gezorgd ‘Mama mag ik een appel? Ik heb nog geen ‘fruit check’ vandaag.’ En de sfeer aan tafel was volledig om geslagen. Nee, natuurlijk niet altijd, maar wel heel veel vaker!

 Meer tips voor lastige eters:

– Betrek je kinderen bij het koken en de boodschappen, maak samen boodschappenlijstjes.

– Een groente borrel vooraf is hier vaak heel succesvol.

– Schep kleine porties op. Dat volle bord dat nooit leeg wordt gegeten is weinig motiverend. Veel fijner om ook eens een keer voor een tweede portie te kunnen gaan!